Co jest istotne w prowadzeniu restauracji?

Co jest istotne w prowadzeniu restauracji?

Dla wielu osób wejście w świat gastronomii jest spełnieniem marzeń o własnej restauracji, kawiarni czy baru. Marzysz o tym, aby klienci doceniali twoje jedzenie i z przyjemnością wracali do twojego lokalu? Prowadzenie działalności w branży gastronomicznej to jednak spore wyzwanie organizacyjne. Jeżeli właśnie przygotowujesz się do otwarcia swojej pierwszej restauracji albo zastanawiasz się, co poprawić w swoim biznesie, poznaj najważniejsze zasady prowadzenia restauracji. Wdrażając je w codzienne funkcjonowanie lokalu sprawisz, że twoi klienci dostaną produkty najwyższej jakości, personel będzie miał dobre warunki pracy, a kontrole sanitarne przebiegną bez problemu.

Czytaj więcej
Na co zwracać uwagę podczas kontroli Sanepidu?

Na co zwracać uwagę podczas kontroli Sanepidu?

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego, nawet wtedy, gdy nie ma sobie nic do zarzucenia w kwestii prowadzenia działalności, odczuwa stres na wieść o kontroli Sanepidu. Pewnie myślisz: Co będzie, jeśli znajdą coś, o czym nie miałem zielonego pojęcia albo czego nie upilnowałem? Co będzie, jeśli któryś z pracowników w danym momencie nie dopełni procedur?

Czytaj więcej
Odbiór lokalu przez Sanepid - wymagania

Odbiór lokalu przez Sanepid - wymagania

O czym warto pamiętać przed oddaniem lokalu klientom? Czy możesz otworzyć lokal bez odbioru? Z jakimi konsekwencjami musisz się liczyć, jeśli ominiesz punkty wymagane przez Sanepid?

Czytaj więcej
Co jest celem i co podlega kontroli z Sanepidu?

Co jest celem i co podlega kontroli z Sanepidu?

Kontrola ma na celu ochronę konsumentów przed jakimkolwiek szkodliwym i niekorzystnym wpływem na ludzki organizm oraz ochronę przed zakażeniami bakteryjnymi, zatruciami i chorobami.

Czytaj więcej